30. november, 2009
Evropa na področju drog vse bolj trda
Primož P.

V letnem poročilu Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) med drugim ugotavljajo, da se v EU vse bolj pogosto uporablja heroin, medtem ko je marihuana – če izvzamemo Nizozemsko - izgubila na popularnosti.

 

Marihuana, kokain in heroin so glavne droge v državah EU. Kot navaja poročilo, je marihuano konzumirala četrtina odraslih prebivalcev EU. Kokain, katerega cena in s tem ekskluzivnost se zmanjšujeta, vsako leto uporabi štiri milijone Evropejcev. Podobni podatki veljajo za heroin, ki je odgovoren za največje število z drogo povezanih smrtnih primerov.

 

Vodja Centra Wolfgang Götz je izpostavil, da obstaja široka paleta novih vrst drog, ki se zelo agresivno distributirajo po tržišču. Pogosto tudi preko interneta.

 

Ena od nove vrste drog je na primer spice, ki se je na tržišču pojavila kot dišeča palčka. Spice vsebuje mešanico kanabinoidnih drog, deluje pa podobno, vendar močneje kot marihuana. Strokovnjaki EU za odvisnost opozarjajo tudi na trend konzuiranja mešanice narkotikov. Vse več mladih Evropejcev ne uporablja samo ene legalne ali nelegalne droge. Zraven marihuane spijejo pivo, to pa nadgradijo z extazi tabletko.

 

Na tem mestu spomnimo, da je v Sloveniji na vseh večjih prireditvah elektronske glasbe prisotna terenska ekipa nevladne, volonterske organizacije DrogArt. Njihovi prostovoljci tam izvajajo terensko delo, nudijo mladim informacije o alkoholu in nedovoljnih drogah, ponujajo izotonične napitke in sveže sadje ter nudijo prvo pomoč zaradi zapletov, ki nastanejo ob uporabi drog. Ostale informacije, napotke itd. pa lahko najdete na njihovi spletni strani ali pa jih obiščete na Kolodvorski 20 v Ljubljani.

 

Vir: cNVOs.info

 

Vsebino letnega poročila 2009 v slovenščini preberite tu