16. junij, 2010
Šola namesto koke

VIR: www.zurnal24.com,16.6.2010

 

Pristava. Odprli dom za reintegracijo. Žiga Dragoš bo med prvimi stanovalci.


Obnova doma za reintegracijo zasvojencev v Pristavi je po treh letih končana. Včeraj so ga slovesno odprli, v kratkem se bodo vselili prvi stanovalci. Med njimi 25-letni Žiga Dragoš iz Kočevja, ki želi v domu dokončno utrditi temelje za novo življenje.

 

Droga pri trinajstih
Žiga se je z drogami prvič srečal pri 13 letih. Začelo se je s travo, pri 15 letih sem okusil ekstazi, pri 17 pa heroin, se spominja. Na heroinu je bil tri leta, dokler ni odšel v splitsko komuno. Ko prideš čez to, se začneš počutiti veliko bolje, pravi.

 

Po vrnitvi se je želel hitro vključiti v družbo, pa spet zabredel v težave. Začel sem delati v kavarni, piti, pozneje pa jemati kokain. Po dveh mesecih se je vrnil v komuno, tokrat v Španijo. Zdaj je spet čist, zatrjuje. Droga me ne zamika več. Ne bom rekel, da ne pomislim nanjo, se pa ne sprašujem več, ali bi jo spet vzel. Ker noče ponoviti napake, se je odločil za prehodno bivanje v domu za reintegracijo.

 

Sam kuham, čistim, pomivam, si perem oblačila, našteva. V domu bo največ pol leta. Poanta ni ostati v nedogled. To bi bilo kot v komuni, razloži.

 

Rad bi bil vzgojitelj

 

470 tisoč evrov bo končna cena ureditve doma za reintegracijo

zasvojencev v Pristavi.

 

Bo pa v Pristavi postavil temelje za nadaljnje življenje. Moja želja je končati šolo in se zaposliti kot vzgojitelj, razkrije, se pa boji, da bo zaradi senc preteklosti to težko. Številni, ki slišijo izraz bivši odvisnik, mislijo: ta ima doma igle. Ampak dobro, tako pač je, ne obupuje.

 

Šola namesto koke

 

Postopno. Dom bo upravljal kranjski center za socialno delo. Cilj programa bo ozdravljenim zasvojencem omogočiti postopno vključitev v vsakodnevno življenje.